dissabte, 15 de desembre del 2012

Setun, el peculiar ordinador rus de lògica ternària

Al final dels anys 60 el govern de la Unió Soviètica va prendre la decisió que tots els desenvolupaments en el camp de la informàtica havien de centrar-se a copiar l'IBM 360 per així poder assegurar-se la disponibilitat de programari i accessoris, la qual cosa, en opinió d'alguns dels responsables d'aquest camp, va suposar la fi de la innovació en computació a la URSS.

Però fins aquell moment s'havia vingut treballant intensament en el camp de la informàtica, de vegades basant-se en treballs realitzats en occident i sovint arribant a solucions similars treballant independentment; i si hi ha un ordinador que representi la inventiva dels informàtics russos, aquest és sens dubte el Setun, un ordinador que no va tenir equivalent en la informàtica occidental.

Proposat per Nikolay Brusentsov en l'Universitat Estatal de Moscou el 1956, estava basat en la idea que els nuclis de ferrita s'adaptaven millor a l'ús d'una lògica ternària en l'ordinador que el d'una lògica binària, que desaprofitava un dels estats possible d'aquests nuclis.

Després d'un ràpid desenvolupament el primer Setun va entrar en funcionament l'any 1958, encara que fins al 1960 no va entrar en producció.

A partir de llavors va demostrar ser molt fiable, i van arribar a fabricar-se unes 50 unitats abans que les autoritats decidissin que ja estava ben d'aquestes «xorrades d'universitaris» i cancel·lessin la producció.

El Setun va ser substituït per un ordinador basat en la tradicional lògica binària que si bé tenia les mateixes prestacions costava aproximadament el doble que aquest.
Malgrat això es va arribar a fabricar un nou model, el Setun 70, i encara que tots dos eren tan ràpids i barats que altres desenvolupaments coetanis, la veritat és que estaven basats en una tecnologia caduca, ja que els transistors i després els circuits integrats van fer insignificant el guany que suposava usar la lògica ternària, i sobretot eren més fiables, amb el que al final va resultar ser una via de desenvolupament sense futur.

Font: microsiervos

divendres, 7 de desembre del 2012

diumenge, 20 de maig del 2012

Stephen Wolfram, el físic que tothom copia



Genial entrevista al creador del programa Mathematica i el cercador Wolfram Alpha, en la qual comenta l'evolució dels cercadors des de mers recopiladors d'enllaços a l'actualitat en la qual proposen solucions a les nostres preguntes, tal com ell diu “Google és un bon producte, però és com un bibliotecari al que li preguntes alguna cosa i et retorna una llista de 10 llibres per trobar la solució. La gent necessita respostes, no un munt d'enllaços”.

http://tecnologia.elpais.com/tecnologia/2012/05/17/actualidad/1337274194_291991.html

dissabte, 12 de maig del 2012

Entrevista a Felipe L. Aranguren

Entrevista a Felipe L. Aranguren, sociòleg. Ens explica els mecanismes utilitzats en la societat de control per crear opinió i ideologia per part dels poders econòmics i polítics de connivència amb uns mitjans de comunicació cada vegada més concentrats i opacs. Ens parla del concepte d'alienació, un estat de malaltia que ens manté buits i allunyats de les veritables preocupacions mitjançant eines com la publicitat, la distracció o l'addicció a la teleporqueria.

www.youtube.com/watch?v=dPgsEXRP_ic


diumenge, 6 de maig del 2012

Dia en contra del DRM

El proper dimarts, dia 10 de maig,  Richard M. Stallman visitarà Barcelona com a part de l'acció internacional a Espanya del 'Dia en contra del DRM', en defensa dels drets dels lectors i en contra de les restriccions dels llibres electrònics. Aquesta mateixa jornada, a les 17,45h, està previst que Stallman imparteixi una conferència titulada "Por una sociedad digital libre" en l'Auditori Vertex Building de la UPC.

http://www.fsf.org/events/rms-speeches.html



dimecres, 28 de març del 2012

LibreOffice ja permet col·laborar en documents a través d'Internet



Un grup de desenvolupadors de la suite ofimàtica LibreOffice han afegit una característica encara en fase experimental: la capacitat que diverses persones puguin treballar simultàniament en un mateix document des de diferents parts del món i a través d'Internet.

http://arstechnica.com/business/news/2012/03/libreoffice-developers-demo-collaborative-editing-prototype.ars

dissabte, 24 de març del 2012

El llibre electrònic

 Al següent enllaç trobareu un article molt interessant sobre els llibres electrònics i la pirateria. És aquest últim el motiu real pel qual les grans editorials no aposten per aquest format? Sembla que no, que el motiu real és mantenir un model de negoci obsolet que, segons ells, és més difícil de piratejar. Només una dada: als EEUU el percentatge de venda de llibres en format digital ja supera el 30%. Al nostre país, com sempre, hi ha qui es resisteix a reconèixer la realitat i continua nedant a contracorrent...

http://www.elcultural.es/version_papel/LETRAS/30761/Como_dejar_de_temer_a_la_pirateria_editorial

diumenge, 18 de març del 2012

Esclaus

Si per casualitat sents sonar de nit les trompetes de l'Apocalipsi, hauràs de saber com és el seu pervers auguri: només si et converteixes en esclau podràs sobreviure.

dimecres, 14 de març del 2012

La bola de cristal


Fa més de 20 anys, un guionista del programa infantil "La bola de cristal" de TVE, va tenir una visió molt encertada de la situació dels aturats al futur.
Mireu el vídeo següent dels "electroduendes" i ja em direu el què...
Fins aviat.

dissabte, 18 de febrer del 2012

Els alumnes occidentals tenen un endarreriment acadèmic de fins a tres anys pel que fa als orientals

Segons un estudi del The Grattan Institute, els alumnes d'escoles occidentals porten un retard de fins a tres anys pel que fa als alumnes d'escoles de l'Est Asiàtic; "A Xangai, l'estudiant mitjà de matemàtiques de 15 anys té un nivell de 2 a 3 anys superior al seu equivalent a Austràlia, USA o Europa, i això té profundes conseqüències", segons diu el portaveu de l'estudi. Mentre el poder econòmic migra de l'Oest a l'Est, l'alt rendiment en educació sembla que també.
Podeu llegir la notícia sencera al següent enllaç:

http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5jax4V4zNXN-7CK_4yuVuBZkTu9tw?docId=CNG.7600834dc4b56a43deabe25acfeb317e.2b1

dissabte, 21 de gener del 2012

Societat narcotitzada

En el següent vídeo, el prestigiós escriptor José luís Sanpedro explica com la societat actual és educada per a no pensar. Una persona sense pensament crític no pot formular problemes, arribar a conclusions o aportar solucions rellevants per a la societat. En resum, una societat sense pensament crític és una societat narcotitzada.

dijous, 19 de gener del 2012

La doctrina del shock: una contrahistòria del neoliberalisme

El següent reportatge, de Naomi Klein, pretén oferir un mapa del "capitalisme dels desastres".
Després dels atemptats de l'11 de setembre es comença a identificar una reorganització del capitalisme, els seus punts de força, les empreses capdavanteres que estan emergint i la seva vocació global. Però també identifica els seus punts febles. És, doncs, un reportatge útil de veure, també per preparar-se a resistir la propera ona de teràpia de xoc que s'alimentarà amb la propera catàstrofe ambiental o amb la propera etapa de la guerra preventiva...

http://www.youtube.com/watch?v=Nt44ivcC9rg

Ens governen malalts mentals?

El polític i psiquiatre David Owen, que va ser ministre de Sanitat i d'Exteriors britànic, afirma que sí, que molts dels quals avui ens governen són perillosos malalts mentals. La malaltia explicaria molts del que al poble li resulta inexplicable, incloent les mentides, els fracassos i les mesures contra el ciutadà, la Justícia i la raó que s'estan adoptant enfront de la crisi.
A casa nostra, el cas més clar i evident és el del president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, arrogant i insensible no s'immuta veient com els pacients estan pagant les conseqüències de les dures retallades que ha realitzat en la sanitat pública.
Sembla que no li importa el que opini el poble, pres, probablement, de la "Síndrome de l'arrogància".
És evident que un dirigent que prefereix tancar quiròfans a tancar ambaixades inútils posseeix una immensa i escandalosa manca de democràcia, però és més evident encara que també podria patir la malaltia que el britànic Owen ha descrit i tipificat amb gran encert. Els governants valencians semblen presos també, de la "bogeria dels polítics": no han pogut pagar al desembre la Seguretat Social dels seus treballadors i han necessitat la mediació del Govern pel venciment d'un deute de 123 milions, però es neguen a retallar al ruïnós Canal 9 de televisió regional. De bojos, com a mínim.
Si aquests polítics malalts estiguessin sans, dimitirien immediatament, davant l'evident incapacitat psicològica per governar a un poble d'homes i dones lliures. Haurien de comprendre (però la malaltia els impedeix assumir-ho) que, sense el suport dels ciutadans, que són els "sobirans" en democràcia, un governant rebutjat equival a un tirà.

Font i text complert: http://www.votoenblanco.com/Nos-gobiernan-enfermos-mentales_a4606.html