dissabte, 6 de juny del 2015

La jornada intensiva: Una qüestió de reordenació horària

Catalunya és probablement la comunitat on més arrelades estan les classes escolars amb horari de matí i de tarda, però cada cop som més els que comencem a qüestionar-nos si això és el més beneficiós per als nostres fills o, per al contrari, és el que imposa la nostra societat per adaptar horaris laborals i d'escola.
Ara fa dos anys, atenent les peticions realitzades al Departament d'Educació des de diversos centres de primària, es va posar en marxa a sis col·legis públics del Baix Llobregat, Barcelona, Esclanyà-Begur, Vall-Llòbrega i de Platja d’Aro, un projecte pilot per avaluar l'efecte de l'horari intensiu en els alumnes de primària. Encara no s'han publicat els resultats (estaran enllestits pel 2016), però el fet que es comenci a estudiar, d'una manera rigorosa, la viabilitat de la jornada intensiva, demostra que existeix un interès per part del Departament d'Educació en conèixer si la jornada intensiva és viable analitzant els seus punts forts i febles.
És important assenyalar que altres comunitats autònomes fa anys que apliquen la jornada intensiva a tots els seus centres de primària, així com a molts països europeus, entre ells Finlàndia, on el nivell educatiu és un dels millors del món i on els alumnes fan menys hores lectives que a Catalunya. Amb això no vull dir que l'èxit educatiu d'aquest país sigui perquè fan jornada contínua, però amb aquest exemple queda demostrat que fer més hores lectives no és sinònim de millors resultats escolars.
Sobre aquest tema he parlat alguna vegada amb pares d'alumnes de primària que estudien a diferents centres de la província de Barcelona, així com a altres comunitats autònomes, i del contingut d'aquestes converses he arribat a la conclusió que hi han dues posicions completament oposades:
Per una banda, els qui es posicionen a favor de la jornada intensiva al·leguen que la concentració de les hores lectives al matí es tradueix en un millor rendiment dels estudiants i un menor cansament, al mateix temps que advoquen per la necessitat que els pares passin més hores diàries amb els seus fills.
La jornada intensiva també possibilitaria que els menors tinguessin més temps per al desenvolupament d'habilitats a través de classes extraescolars, sense que això suposi un esforç extra per a l'alumne, que en el cas de tenir jornada partida es veuria sense temps lliure després de culminar una tarda de col·legi, més les corresponents extraescolars i tasques escolars.
Per l'altra, els detractors de la jornada intensiva consideren que aquest reajustament consisteix únicament a canviar l'hora d'entrada i sortida del col·legi, i no està enfocat a millorar els resultats escolars dels menors, ni serveix per prevenir el fracàs escolar perquè no existeix cap estudi que avali que la jornada intensiva millora el resultat curricular de l'alumne.
Els resultats de les proves pilot que es publicaran l'any vinent donaran la possibilitat o no de que s'apliqui a Catalunya la jornada intensiva.